Ανήμερα του εορτασμού της   επετείου της 25ης Μαρτίου, υπεγράφη η συμφωνία για τα νέα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας, με πλήρη απάλειψη κάθε αλυτρωτικού όρου και των όποιων διαστρεβλώσεων της ιστορίας. Οι γείτονές μας αποδέχονται επισήμως, στο εκπαιδευτικό τους σύστημα πως η αρχαία Μακεδονία είναι μόνο ελληνική.

«Υπεγράφη συμφωνία ότι όλο το κεφάλαιο για την αρχαία Μακεδονία που έχουν θα μπει ως τμήμα του Ελληνικού Πολιτισμού, μετά τις πόλεις Σπάρτη, Αθήνα, Θήβα, Μακεδονία» είπε ο Σπυρίδων Σφέτας καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ, στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ3.

Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα μαζί με το ονοματολογικό ήταν η διαστρέβλωση στην ιστορική καταγραφή της αρχαίας Μακεδονίας ένα ζήτημα στο οποίο δίνει τέλος η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

«Τα βιβλία που θα διανεμηθούν στους μαθητές των σχολείων θα είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό» δήλωσε από τα Σκόπια, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. (δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 εδώ)

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης σε σημερινές του  δηλώσεις του για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου επεσήμανε :  φυσικά τα ελληνόπουλα θα συνεχίσουν να τραγουδούν το Μακεδονία Ξακουστή και να διδασκονται την ιστορια των προγόνων μας και του Παύλου Μελά στο σχολείο, αυτό που δεν θα μπορούν αν διαβάζουν οι γείτονες μας ειναι η παραποίηση της ελληνικής ιστορίας στα δικά τους βιβλία