Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία με τρία κοριτσάκια παρουσίασε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019. Η εν λόγω φωτογραφία είναι, όπως εξήγησε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενός φιλέλληνα φωτογράφου, του Bob McCabe.

«Στο γραφείο μου έχω μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του φιλέλληνα φωτογράφου Bob McCabe. Απεικονίζει τρία κοριτσάκια στο Μεγάλο Περιστέρι στην Ήπειρο το 1961. Δεν φοράνε παπούτσια και τα ρούχα τους είναι μπαλωμένα. Περπατάνε πάνω σε ένα χωματόδρομο και πίσω τους φαίνονται αχνά κάτι χαμόσπιτα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ωστόσο πως «έχουν όμως ένα αστραφτερό χαμόγελο και ένα αισιόδοξο βλέμμα που πετάει σπίθες».

«Συμβολίζουν την Ελλάδα που δεν το έβαλε κάτω. Που ατενίζει με θάρρος το μέλλον» υποστήριξε ο Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι «μας θυμίζουν ότι ως χώρα πέσαμε πολλές φορές και σηκωθήκαμε ξανά».

H πραγματική ιστοριά της φωτογραφίας.

Όταν κυβερνούσε η δεξιά και η φτώχεια άδειαζε τα χωριά της Ηπείρου.

Μας έδειξε φωτογραφία του Robert A. McCabe από το Μέγα Περιστέρι Ιωαννίνων το 1961.

Τότε που κυβερνούσε η ΕΡΕ, η δεξιά παράταξη και τα χωριά της Ηπείρου άδειαζαν γιατί η φτώχεια οδηγούσε τον κόσμο στη μετανάστευση (στο εσωτερικό και στο εξωτερικό).