Ν.Χ.: Σε ποια θέση βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ; 

Βρίσκεται στην τελευταία, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι; Και εν τέλει πού βρισκόμαστε στην κατάταξη και πως κρίνεται γενικότερα την απόδοση;

Σ.Γ.: Σε σύγκριση με το νέο πρόγραμμα 2014-2020 είμαστε περίπου στη μέση των άλλων περιφερειών όσον αφορά την ένταξη των έργων, όσον αφορά το θέμα των πληρωμών είμαστε περίπου στις προτελευταίες θέσεις. Αυτό όμως σχετίζεται με το γεγονός ότι άλλες περιφέρειες έχουν βάλει πολλά μεταφερόμενα έργα (από το πρόγραμμα 2007-2013), τα οποία έχουν πληρωμές και αυξάνεται και με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό των πληρωμών τους, ενώ εμείς έχουμε πάρα πολλά νέα έργα τα οποία εξελίσσονται στην πορεία και οι πληρωμές τους καθυστερούν. Εάν βάλουμε τα νέα έργα τα δικά μας με τα νέα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας για παράδειγμα, εμείς είμαστε σε υψηλότερο επίπεδο.


Ν.Χ.: Τα πρώτα χρόνια της θητείας σας υπηρετήσατε την Περιφερειακή Αρχή από το πόστο της Αντιπεριφέρειας Υγείας, ποιους στόχους θεωρείτε ότι επιτύχατε;

Σ.Γ.: Σαφώς ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας αλλά και μετέπειτα ως Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΕΣΠΑ, αλλά και όλη η Περιφερειακή Αρχή και κυρίως ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης, έχουμε πετύχει πάρα πολλά από τον Σεπτέμβριο του 2014 . Ειδικά στον άξονα της υγείας, όταν αναλάβαμε αρκετές κλινικές και νοσοκομεία ήταν υπό κατάρρευση και έχουν καταχωρηθεί και σε συζητήσεις και στα ΜΜΕ, ότι οι κλινικές είτε της Κοζάνης, είτε της Πτολεμαϊδας, είτε της Φλώρινας, έκλειναν. Μάλιστα υπήρχαν κλινικές που ήταν κλειστές από το 2010 όπως η Μαιευτική-Γυναικολογική της Κοζάνης η οποία λειτουργούσε μόνο σε τακτικά ιατρεία. Ωστόσο εμείς με μια στρατηγική και ένα όραμα ότι η περιφέρειά μας και οι πολίτες πρέπει να έχουν μία υψηλή παροχή υπηρεσιών υγείας που δεν την είχαν, διεκδικήσαμε από το Υπουργείο Υγείας να γίνουν περισσότερες προκηρύξεις θέσεων για τα νοσοκομεία μας, και επίσης εμείς από τον Τοπικό Πόρο ανάπτυξης διαθέσαμε περίπου εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ για πενήντα επικουρικούς γιατρούς. Για να υλοποιηθεί αυτό, έγινε νομοθετική ρύθμιση τον Φεβρουάριο του 2016 από το παράλληλο πρόγραμμα.

Ν.Χ.: Με βάση όσα μου λέτε, να συμπεράνω πως θεωρείτε ότι το επίπεδο υγείας στη Δυτική Μακεδονία είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια μετά τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής;


Σ.Γ.: Φυσικά! Τα νοσοκομεία ήταν υπό κατάρρευση, οι κλινικές ήταν να κλείσουν και ωστόσο αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία λειτουργούν σε πολύ καλό επίπεδο, φυσικά πάντα πρέπει να κοιτάμε το μέλλον, να εκσυγχρονίζονται τα νοσοκομεία, η υγεία έχει μία δυναμική… Αλλά εδώ θέλω να σας πω πως όταν εμείς αναλάβαμε το Σεπτέμβρη του 2014 υπήρχαν μόνο 164 νοσοκομειακοί γιατροί στα πέντε νοσοκομεία της περιοχής. Αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 255. Αν προσθέσουμε και τους επικουρικούς κοντεύουμε τους 300 γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Καταλαβαίνετε τι διαφορά υπάρχει.

Ν.Χ.: Η κατάσταση που περιγράφετε, είναι επιτυχία αποκλειστικά της Περιφερειακής Αρχής ή συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα και οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες για να ευοδωθεί;

Σ.Γ.: Όχι βέβαια! Κοιτάξτε να δείτε, η Περιφέρεια διεκδίκησε να πάρει θέσεις, να γίνουν περισσότερες προσλήψεις και συνεχώς γίνονται προσλήψεις. Εάν δεν διεκδικείς και δεν έχεις το όραμα να στελεχωθούν τα νοσοκομεία… Δεν είναι μόνο θέμα του Υπουργείου Υγείας. Στα νοσοκομεία μας υλοποιούνταν προκηρύξεις και οι θέσεις έβγαιναν άγονες. Όταν όμως εμείς βάλαμε τους 50 επικουρικούς γιατρούς, νέο αίμα, νέα γνώση, νέα προσπάθεια των γιατρών, αυτό σηματοδότησε ότι οι κλινικές γεμίζουν με νέους γιατρούς άρα αφού στελεχώνονται με νέους επικουρικούς γιατρούς για 3 χρόνια, η προκήρυξη που βγαίνει μετά για μόνιμους γιατρούς έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται γιατροί και να μην φεύγουν από τα νοσοκομεία μας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Ν.Χ.: Η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης λύνει τα προβλήματα των κτηριακών αναγκών του εν λόγω νοσοκομείου (για τα επόμενα χρόνια) ή θεωρείτε, όπως και κάποιοι άλλοι, πως έφτασε η ώρα για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου;

Σ.Γ.:Αυτό έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές, η επέκταση στο Μαμάτσειο με έναν εκτιμώμενο αρχικό προϋπολογισμό γύρω στα 12 με 13 εκατομμύρια ευρώ (γιατί βρίσκεται στη διαδικασία της μελέτης), φυσικά λύνει τα προβλήματα, γιατί είναι μία νέα πτέρυγα περίπου έξι χιλιάδων τετραγωνικών, που θα στεγάσει τον παθολογικό και χειρουργικό τομέα, ώστε να απελευθερωθεί το παλιό κτίριο, για να στεγαστούν οι άλλες υπηρεσίες αλλά και να εξασφαλιστούν πόροι.

Ν.Χ.: Ένα περιφερειακό νοσοκομείο θα έδινε λύση;

Σ.Γ.: Όχι βέβαια. Καταρχήν δεν μπορεί να γίνει περιφερειακό νοσοκομείο αυτή τη στιγμή γιατί χρειάζονται τεράστια ποσά. Εδώ δεν έγινε όταν «έβρεχε» χρήματα, τις «χρυσές» εποχές, δυστυχώς. Θα μπορούσε να γίνει τότε. Εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όχι μόνο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, αλλά με πόρους και με σχέδιο, έχουμε βάλει και από τον Τοπικό Πόρο πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ στα πέντε νοσοκομεία μας. Και όχι μόνο. Ήδη υπάρχει ο διαγωνισμός για τα έξι για 1,5 εκατομμύριο στα Κέντρα Υγείας. Αυτά είναι χρήματα που βάζει η περιφέρεια από το ΕΣΠΑ και τον Τοπικό Πόρο. Οι 900 χιλιάδες ευρώ που βάλαμε από τον Τοπικό Πόρο για τους πενήντα επικουρικούς γιατρούς ήταν από δικούς μας πόρους. Επίσης βάλαμε από ίδιους πόρους 400 χιλιάδες ευρώ για την Καρδιολογική Κλινική, κάναμε το κτήριο του Μαγνητικού Τομογράφου καθώς υπήρχε ο τομογράφος και καθόταν επειδή δεν υπήρχε κτήριο. Αυτά δεν τα έκανε το Υπουργείο Υγείας. Εμείς τα κάναμε. Ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή. Λύσαμε το θέμα του νοσοκομείου Γρεβενών, όπου στον επάνω όροφο υπήρχε τεράστιο πρόβλημα, καθώς έμπαιναν νερά, χιόνια και γίνεται υγρομόνωση και ενεργειακή αναβάθμιση, είναι της Περιφέρειας. Επίσης λύθηκε το ρυμοτομικό του νοσοκομείου στη Φλώρινα και γίνεται και επέκταση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και γίνεται η νέα επέκταση του παραρτήματος τους ΕΚΑΒ. Καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι από την Περιφέρεια. Ωστόσο εμείς δεν σταματάμε να διεκδικούμε. Από την αρχή είχαμε κάποια προτάγματα. Λέγαμε για το οικιακό τιμολόγιο αλλά και τη μείωση του ρεύματος σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Πέτυχε λοιπόν ο Θόδωρος Καρυπίδης, το 30% μειωμένο ρεύμα, το περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ν.Χ.: Μετανιώσατε που βρεθήκατε στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και γενικότερα με τους χειρισμούς σας, σαν Περιφερειακή Αρχή, στο συγκεκριμένο θέμα; Καθώς υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του συνδυασμού και σε ευρύτερο επίπεδο.

Σ.Γ.: Δεν μετανιώσαμε, γιατί να μετανιώσουμε; Εμείς παραδώσαμε το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου που έλεγε συγκεκριμένα πράγματα. Σαφώς είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε τις διαφωνίες μας όσον αφορά τον χειρισμό του θέματος.

Ν.Χ.: Είχατε διαφωνίες για τον χειρισμό του θέματος, όχι για την ουσία…

Σ.Γ.: Κοιτάξτε, είναι μία συμφωνία που εγώ προσωπικά θεωρώ – και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλα τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα έχουνε την βούληση να μπορέσουν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Ν.Χ.: Πολλά πρόσωπα που συντάχθηκαν μαζί σας στις προηγούμενες εκλογές, έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές του 2019 είτε γιατί διαφώνησαν και αποχώρησαν από το συνδυασμό, είτε γιατί θα ακολουθήσουν άλλο δρόμο στην αυτοδιοίκηση. Πώς και γιατί φτάσατε ως συνδυασμός σε αυτό το σημείο; Σας προβληματίζει το γεγονός πως υπάρχει αυτή η εικόνα λίγους μήνες πριν τις εκλογές ή πιστεύετε ενδεχομένως πως σας βλάπτει σε πολιτικά;

Σ.Γ.: Ο καθένας μας όταν μπαίνει στον πολιτικό στίβο πρέπει να προσφέρει όσο γίνεται περισσότερα με ευαισθησία, με ψυχή και να μη έχει στο μυαλό του κάτι άλλο. Εάν λοιπόν εμείς και ο περιφερειάρχης συνεχίζουμε να προσφέρουμε σε όλα τα θέματα προς τους πολίτες, δεν ανησυχούμε. Βεβαίως οι εκλογές είναι εκλογές. Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα μας κρίνουν, ωστόσο σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουν τεράστιο έργο. Τώρα ο κάθε συνάδελφος μπορεί να θεωρεί για συγκεκριμένους λόγους ότι μπορεί να αποχωρήσει ή να ανεξαρτητοποιηθεί και να συμμετέχει σε αυτή τη δική μας μεγαλειώδη προσπάθεια για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θέλουμε να αναβαθμιστεί και να παίξει μεγαλύτερο γεωστρατηγικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια. Και αυτό δεν είναι λόγια, το κάνουμε στην πράξη.

Ν.Χ.: Πώς κρίνετε την υποψηφιότητα του Γιώργου Κασαπίδη; Γιατί κάποιος στις εκλογές του 2019 να ψηφίσει εσάς κι όχι το δικό του συνδυασμό; Θεωρείτε ότι υπερτερείτε ή ξεχωρίζετε σε κάτι;

Σ.Γ.: Είναι καλό το γεγονός ότι είναι υποψήφιος περιφερειάρχης ο Γιώργος Κασαπίδης, πολιτικό πρόσωπο εδώ και δεκαπέντε χρόνια ως βουλευτής ή στα συνδικαλιστικά γεγονότα, δεν έχει αφήσει κάποια παρακαταθήκη ως βουλευτής και φυσικά λυπάμαι για τον τόνο έκφρασής του καθώς μιλά για εθνικές προδοσίες κτλ. και αυτό είναι θεωρώ πάρα πολύ ακραίο. Εμείς προσπαθούμε να συνθέσουμε την πολιτική μας με άτομα από όλους τους χώρους όπως είχαμε κάνει και το 2014, και συνεχίζουμε να το κάνουμε για το καλό, την ευημερία, την ανάπτυξη.

Ν.Χ.: Μιας και κάνατε λόγο για ακραίες εκφράσεις από πλευράς Γιώργου Κασαπίδη, υποθέτω ότι θα ήσασταν σύμφωνος με μια πιο μετριοπαθή στάση, εύλογα προκύπτει το ερώτημα σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκετε εσείς προσωπικά;

Σ.Γ.: Ανήκω στον κεντροαριστερό χώρο.

Ν.Χ.: Τοποθετείτε αυτή την θέση στον «πολιτικό χάρτη» και κομματικά;

Σ.Γ.: Κομματικά όχι. Αφού με ρωτάτε να σας πω ότι ξεκίνησα από το ΚΚΕ, ήμουν εγγεγραμμένος στην ΚΝΕ και έχω συμμετοχή στην κεντροαριστερά. Τώρα αν αυτό λέγεται για παράδειγμα ΠΑΣΟΚ Ή ΣΥΡΙΖΑ… Εγώ θεωρώ ότι είμαι στην κεντροαριστερά.

Ν.Χ.: Θεωρείτε ότι κερδίσετε στις επόμενες εκλογές κι αν ναι, για ποιο λόγο;

Σ.Γ.: Σαφώς πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε γιατί έχουμε κερδίσει τον κόσμο από την ευαισθησία μας για τα πράγματα, έχουμε δώσει αξία εδώ στην περιοχή, έχουμε αυξήσει την ανάπτυξη της περιοχής, έχει πάρει εξωστρέφεια η περιοχή και ήδη σχεδιάζεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια να παίξει σημαντικότατο ρόλο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια.

Πηγή